Kembali di Belanda

Oftewel: Terug in Holland

kokkiMet 22 bezoekers hebben wij gisteravond een reis gemaakt naar Idonesië, om nog iets specifieker te zijn de Indische keuken. Onze 3 kokkies voerden ons terug naar de Oost. Ik stel hen graag even aan jullie voor, Adrie van Diemen waar Javaanse bloed door de aderen stroomt, Nicky de Boer, haar partner, die in de tussentijd ook ondergedompeld is in de ‘Keuken van de Gordel van Smaragd’ en Marianne Lourijsen die verzot is op koken, en het liefst van over de grens.

In de keuken van De Keyzer gaat het er wel iets anders aan toe dan dat het bovenstaande plaatje doet vermoeden. Naast moderne apparatuur waar wij gebruik van kunnen maken, hebben wij ook de beschikking over een goed gevulde porselein- en glazenkast.

De overheerlijke Rendeng (rundvlees) lag al sinds maandag in de marinade, de Ketimoen (komkommer) had in de dagen ervoor alle smaken van het zoetzuur in zich opgenomen, en het pepertje erdoor gaaf het een extra kick. Maar ook de Ajam (kip) Curry in een volle romige en pittige currysaus en de Ajam Roedjak in een marinade van kokosmelk, ketjap, sambal badjak en laos en djahee, hadden alle smaken in de voorgaande dagen in zich opgenomen.

selamatmakanDe nasi en de bami waren een dag van te voren gekookt en werden ter plekke opgebakken met de groentes en de specifieke specerijen die bij dit gerecht horen. Zo ging het ook met de Telur (ei) gerechten, de sauzen pruttelden bij de kokkies thuis al een dag van tevoren, om ter plekke met het hoofdingrediënt te worden gekoppeld. De Sajoer boontjes waren niet aan te slepen, maar smaakte dan ook perfekt bij de andere hete en minder hete gerechten. hetzelfde gold voor de Sajoer Lodeh (zacht gekookte groente in kokosmelk).

De Krupuk was ’s ochtends vers gebakken, evenals de Emping. Op locatie werden de vegetarische loempiaatjes gebakken die dienden als voorgerecht en om alvast in de stemming te komen voor wat zou komen.

Om de vegetarische eters tegemoet te komen, kon iedereen zijn of haar eigen maaltijd samenstellen, dus geen vlees in de nasi en bami, en goede vervangers zoals gemarineerde Tempeh voor hen die de dierlijke eiwithouders anders zouden missen.

Tussen het hoofd- en het nagerecht vertelde onze medewerker Thom Rijpstra, die samen met zijn partner Robert, de Roze Koffie Inloop in Flesseman op Nieuwmarkt 77 gaan runnen, wat hun plannen zijn.

Vanaf 7 februari, op de dinsdag in de even weken, zal een keur van artiesten belangeloos optreden in het restaurant van dit Centrum van Ouderen. Iedere dinsdag zijn er andere artiesten! Zij treden niet alleen op voor onze bezoekers, maar ook voor de bewoners van dit centrum, die als een van de eerste zorgcentra een Roze Loper mocht ontvangen. Dit certificaat staat voor wederzijds respect en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit, zowel richting bewoners als medewerkers.

Op de rol van 7 februari staan: Tilly Trekhaak, die met zijn accordeonspel de bezoekers ontvangt en in vervoering brengt, Hans Verhoeven, bekend LGBT-activist zingt een aantal liedjes begeleid door Roel van Kerckhoven, ooit… (in onze jeugd) was zij bekend als de ‘Nederlandse Blondie’ nu kennen wij haar als gewoon een ‘lekker wijf met een hartje van goud’, Hansje Ravesteijn die door Angelique van Hest wordt begeleid op de piano, maar tussendoor zou best eens aan uw tafel Mario Magic kunnen verschijnen, die voor je ogen zijn goochelkunsten laat zien, oftewel Tafel Magie.

Deze mini-shows nemen per artiest hooguit 10-12 minuten in beslag. Dus als je niets wilt missen zorg dan dat je tussen 10 en 10:15 uur binnen bent! Wij schenken de koffie/thee tussen 10 en 12 uur. Koekje erbij?

Nog even terug naar de maaltijd…
Voorheen zaten we aan één lange tafel, op deze nieuwe locatie heeft men de keuze om aan een ronde 6 persoons-, een vierkante 8 persoons-, een rechthoekige 4 persoons- en een lange 8 persoonstafel te gaan zitten. Ik hoor de radertjes al draaien in de grijze cellen… dat zijn 26 plaatsen! Waarom dan maar 22 stoelen per maaltijd…? Om de eenvoudige reden dan onze keukenprinsessen ook mee-eten en aanschuiven aan de tafels waar nog een plekje vrij is.

Naast het lekkere eten is ook het gesprek aan tafel belangrijk, er werd dan ook over en weer gediscussieerd, herinneringen opgehaald en diepere 1-2 gesprekken gevoerd. Precies wat onze doelstelling is: Nieuwe mensen ontmoeten, in gesprek gaan met elkaar en interesse tonen in de ander. Na het nagerecht van tropisch fruit en vanille ijs ging men puas en senang weer huiswaarts.

Wij danken onze bezoekers én ‘kokkies’ voor deze onvergetelijke avond.

Foto’s en een korte video van deze avond staan hier

De volgende Poorters Maaltijd is op 16 februari aanstaande en om alvast een tipje van het tafelkleed op te lichten… zeggen wij: Kalí Órexi !

Peter Schröder, gastheer ter plekke

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s