Een frittata is een gerecht uit Italië. Het woord frittata kan ruwweg naar het Nederlands vertaald worden als ‘gebakken’.
Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.
De ‘moderne’ frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden oregano, tijm en rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en/of olie.
Hummus is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaadsaus (tahin) en enkele andere ingrediënten. Hummus is afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Hummus wordt ook gemaakt op basis van andere bonen of erwten maar ook pompoen. Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo’n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper. Hummus wordt ook als dip bij falafel geserveerd.
Pasta is er in vele soorten en maten, maar voor ovenschotels zijn er maar een aantal echt geschikt. Namelijk conchiglio (schelpje), farfalle (vlinder), penne (pijpje), maccharoni (macaroni), fusilli (wokkel) en cavatappi (slinger). Natuurlijk heb je voor de schotels in lagen natuurlijk nog het lasagne- en sagnarelli blad. Hoe meer ribbels hoe beter, oftewel de saus plakt overal goed aan vast.
Trouwens macaroni is van nature niet Italiaans maar Amerikaans, het is maar dat je het weet.
Lasagneis een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Soms wordt ook de complete schotel in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven). Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar “lasanon” platte deegkoek betekent. De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta die al dan niet in de minestrone gaan.
Stéphanie en Caroline Tatin waren twee zussen die in het Franse Lamotte-Beuvron hotel Tatin uitbaatten. Toen een oververmoeide Stéphanie, de zus die het meeste kookwerk verrichte, op een zekere dag in 1889 (er wordt ook wel geschreven 1898) een taart bakte voor de gasten van het hotel, ging er iets mis. Stéphanie was eigenlijk van plan een traditionele appeltaart te bakken maar ze liet de appels te lang in suiker en boter garen. Ze probeerde de taart te redden door het deeg dat ze had klaarliggen voor de bodem van de taart boven op de pan met appels te leggen en de pan snel in de oven te zetten. Ze keerde de gebakken taart om en zette die de gasten voor. Groot was haar verbazing toen die het nagerecht bijzonder bleken te appreciëren. Oftewel een foutje kan soms best lekker zijn…
Als men het in Frankrijk over een terrine heeft kunnen ze het hebben over de vorm waar je de terrine in maakt maar ook over het gerecht de terrine zelf. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm met aan weerszijde handvatten en vaak heeft het ook een deksel. Die deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.
Het verschil tussen die twee zit hem ook al in de naam namelijk terrine komt van het woord terre. Terre betekent aarde en een terrine is dus ook vaak gemaakt van vuurvast aardewerk. In het woord paté zit het Franse woord pâte wat deeg betekent. De klassieke terrine bestaat meestal uit vlees, wild en gevogelte met kruiden, sterke drank en is omhuld met spek. Vaak was aan het deksel van de terrine al te zien waar de terrine van gemaakt was, door het deksel de vorm te geven van bijvoorbeeld een kip of een konijn.
Tegenwoordig worden er steeds meer terrines gemaakt van vis, schaaldieren en groenten. Deze zijn dan vaak omhuld met gelei.
Een tajine is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Heb je geen tajine, dan geen nood, een stevige pan of ovenschaal met deksel werkt ook.