Soep! Ik hou er wel van! Het is dé manier om restjes groenten op te maken en om de dagelijkse vitaminen binnen te krijgen. Maar niet elke soep is een maaltijdsoep. Wil jij een soep als maaltijd eten, dan moet ie goed gevuld zijn. En eigenlijk zijn die soepen nóg lekkerder. Je hebt een compleet gerecht in 1 kommetje. Ideaal!
Met deze maaltijdsoepen hieronder, vind je regelmatig dat je enkel een halve ui nodig hebt. Weggooien is zonde, dus snij wel een hele ui aan en bewaar wat je op dat moment niet nodig hebt, of vervang de ui door een sjalotje, die zijn een stukje kleiner maar ook verfijnder van smaak.
De oer-Hollandse stamppot komt uit… Spanje! Wellicht ken je het verhaal achter het Leidens Ontzet: tijdens de Tachtigjarige Oorlog verlieten de Spaanse soldaten halsoverkop Leiden. In hun haast lieten ze een dampende ketel met wortelen, uien, vlees en pastinaak achter. Dit mengsel werd al snel bekend als hutspot. En hutspot vormt de basis van de stamppot zoals wij die nu kennen. Toen aardappelen vanuit Zuid-Amerika hun definitieve entree maakten in Europa, werden er mengsels gemaakt van aardappelen en verschillende soorten groenten. Zo ontstonden de traditionele bekende stamppotten zoals andijviestamppot, boerenkoolstamppot met worst en hete bliksem. En niet alleen in Nederland wordt stamppot gegeten: ook in Vlaanderen en Duitsland is het een traditioneel gerecht.
Hieronder vind je echte stamppotten, met andijvie, boerenkool, hutspot, zuurkool en allerlei andere groenten.
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Voor het lekkerste resultaat laat je het lekker lang sudderen. Bij stoven maak je het eten langzaam gaar in een afgesloten pan met veel vocht. Vaak wordt hiervoor wijn, bouillon of een lekkere herfstbock gebruikt.
Een stoof zit boordevol verse producten. Varieer eindeloos met je favoriete groenten, kruiden, vlees of zelfs fruit in jouw favoriete stoofrecept. Wat ga jij stoven?
Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. Ze bestaan bijvoorbeeld uit geroosterde groenten en vlees, vis, kaas of peulvruchten. Je husselt de ingrediënten door elkaar op een bakplaat of in bijvoorbeeld een ruime ovenschaal. Vervolgens rooster je het geheel in de oven. Traybakes zijn razend populair omdat ze lekker en heel makkelijk om te maken zijn. Meestal heb je maar weinig voorbereidingstijd nodig. Daarnaast doet je oven ook nog eens de rest van het werk! Omdat alles uit één bakplaat komt, heb je bovendien weinig afwas. Door alle ingrediënten te mengen kunnen alle smaken in elkaar trekken, met een heerlijk resultaat. Met traybakes kun je dus eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en gebruiken wat je in huis hebt.