VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN

Bijna iedereen weet wel dat vis goed voor je is. Maar waarom dat precies is en hoeveel je precies nodig hebt, dat weet niet iedereen. Het gezegde ‘Zo gezond als een vis’ bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1 keer per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten.


Lees hier waarom: VIS en GEZONDHEID


En voor de basistechnieken, maar ook het Cheat sheat en de Tips & Tricks ga je hier heen: VIS BASISTECHNIEKEN, CHEATSHEAT en TIPS + TRICKS


En nu gaan we naar de recepten, zij staan in alfabetische volgorde, alleen of het een voor-, lunch- of hoofdgerecht is niet. Aan vissoepen wordt een apart hoofdstuk gewijd.

Aardappelgratin met ansjovis
Aspergesalade met ansjovis en citroenjenever dressing
Pissaladière
Gegratineerde Sint Jacobsschelpen
Rauw gemarineerde coquilles
Romige tagliatelle met champignons en gegrilde coquilles
Chinees gestoomde dorade met gember en ketjap
Dorade op bedje van ratatouille
Geroosterde dorade met spek, limoen & koriander
Forel met limoen en amandel
Forel met tomaat en venkel uit de oven
Mediterrane rijstsalade met forel
Cassoulette van de schol en zeevruchten
Spaghetti fruits de mer met spinazie en gepofte tomaat
Vistaart met zeevruchten
Gewokte gamba’s met groente
Roerbak van gamba’s en mosselen met gele rijst
Roergebakken tijgergarnalen met broccoli, knoflook en rode peper
Gegratineerde griet met kaas en mosterd
Griet met geroosterde groenten uit de oven
Vis-groentepotje met griet en wintergroenten
Gebakken harderfilet met peterseliepesto
Gegrilde harder op courgettelinten
Harderfilet met mosterdsaus en prei
Aziatische sla wraps met haring en limoen-chilidressing
Clubsandwich met haring en avocado
Haring met mierikswortelhangop en zoetzure komkommerrolletjes
Gebakken heek met rode ui
Gestoofde heek in pittige tomatensaus
Heek met serranoham en sherrysaus
Bagel met heilbot en kruidencrème
Gestoomde heilbotfilet met basilicumsaus
Heilbot in papier
Gegrilde knolselderij met Hollandse garnalen
Hollandse garnalentortilla
Spinazieomelet met Hollandse garnalen
Gebakken kabeljauw met spruitjes, sjalotjes en pecannoten
Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus
Pikante kabeljauw met wilde rijst
Kokkels met een mengeling van bonte paprika’s
Vongole aglio e olio & pasta
Zeevruchtenpaella
Koolvis met rozemarijnaardappeltjes uit de oven
Koolvisfilet in Spaanse tomatensaus
Mexicaanse koolvis met rode bonen
Hamburger met Noordzeekrab
Krab met avocadomousse
Spicy Krabpoten
Gegratineerde kreeft
Gegrilde kreeft met botersaus
Kreeftsalade
Geroosterde langoustines met limoen
Mediterrane maaltijdsalade met langoustines
Pappardelle met langoustines
Ovenschotel van makreel en aubergine
Rodekoolsalade met makreel
Verse makreel gemarineerd in wijn
Gebakken meerval met citroen-peterseliejus
Meerval met kaas-kruidenkorstje
Meerval Milanese
Mosselen in een saus van pruimtomaat
Mosselpotje met hoedje van bladerdeeg
Salade met gebakken mosselen
Mul in pancetta met citroen en rozemarijn
Mul met black bean sauce uit de oven
Zachtgegaarde rode mul in citrusboter met knolselderijpuree
Nijlbaars met peterseliesalsa
Nijlbaarsschotel met Italiaanse groenten
Viscurry van nijlbaars
Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas
Gestoomde oesters met limoen en soja
Trilogie van oesters
Paling in ’t groen
Paling op z’n Portugees
Palingsalade met radijs en limoen
Indiase pangasius visschotel
Roerbak van pangasius met rode en gele paprika
Spaghetti met pittige pangasius
Griekse boerensalade met calamari
Groentewraps met kruidige inktvisringen & guacamole
Paddenstoelrisotto met poon & tijm
Poon van de barbecue met sjalottencompote
Saltimbocca van rode poon
Coq au vin blanc met venkel en rivierkreeftjes
Pappardelle met tomatenroomsaus en rivierkreeftjes
Pasteitje met rivierkreeftensalade
Gepocheerde rogvleugel
Rogvleugel met kappertjesjus en tomaatjes
Rogvleugelfilet met pittige spek-tijmdressing
Caribische roodbaars
Roodbaars met gegrilde groenten en pijnboompitjes
Roodbaars met groente uit de oven
Roze garnalen broodschuitjes
Knapperige tortilla’s met roze garnalen en avocado
Salade caprese met roze garnalen
Frittata met sardines
Italiaanse sardines
Sardine-spinazietaart
Ceviche van schar met gebakken pruim en pompoen
Gestoomde scharrolletjes met tomaatboter
Schar met champignonroomsaus en toast
Gesmoorde scheermessen met knoflook
Scheermessen ‘Amêijoas à Bulhão Pato’
Scheermessen met chorizo en olijven
Filipijnse schelvisschotel uit de oven
Schelvis in krokante parmezaankorst
Schelvis stroganoff
Gebakken schol met preistamppot
Gebakken schol met zoete witlof
Geroosterde schol met rucola pesto
Gepocheerde snoekbaars met courgette
Op de huid gebakken snoekbaars met zwarte boontjes
Provençaalse casserole met snoekbaars
Gepofte aardappel met sprot
Sprotfilets in tempura
Sprotjes met een frisse salade
Salade met gebakken tarbot, spekjes en citroendressing
Tarbot met sinaasappelboter, knolselderijpuree en kokosmelk
Tarbot met specerijenjus
Groene salade van avocado met krokante tilapia
Roergebakken tilapia met chilisaus en sugarsnaps
Tilapia met groene risotto
Rolletjes van tong gevuld met pesto en paprika
Tong alla puttanesca
Tong ‘Wellington’ met pesto
Gebakken tongschar met mosterdsaus
Gerookte tongschar op pan con tomate
Tempura van tongschar met tomaatsalsa
Tataki van tonijn met 4 soorten sesamzaadjes
Tortillataart met tonijn
Wrap met in sojasaus gemarineerde tonijnreepjes
Gegratineerde wijting
Wijting met cherrytomaatjes en aubergine uit de oven
Wijtingtaartje met Hollandse garnalen
Lasagnesandwich met zalm en basilicumdressing
Zalm met prei en rode wijnsaus
Zalmcadeautje
Op de huid gebakken zeebaars met Hollandse caponata
Wilde zeebaars met salsa verde en gegrilde groenten
Zeebaars met ontbijtspek
Witte (milde) curry met zeeduivel
Zeeduivel in Parmaham met geroosterde groenten
Zeeduivel met Parmezaanse kaas en zeekraalrisotto
Gegratineerde zeewolf uit de oven
Geroosterde zeewolf met pittige mangosaus
Geurige zeewolf met gembersalsa
Zwaardvis met olijven
Zwaardvis met rozijnen en pijnboompitten
Zwaardvis-patat in romige dillesaus

Dit zijn de bewerkte recepten die eerst in Soepie?! stonden.
Aardappelsoep met zalm en Hollandse garnalen
American Chowder met heek
Asperge-krabsoep
Bisque de crevettes (garnalensoep)
Bouillabaisse
Broccoli crème soep met paling en amandelen
Clamshowder
Courgettesoep met gerookte zalm
Geurige noedelsoep met gamba’s
Hollandse bloemkoolsoep met heek
Knolselderijsoep met Hollandse garnalen
Koude waterkerssoep met garnalen
Mediterrane paprikasoep met gegrilde tonijn
Mediterrane wijtingsoep
Mosselsoep uit Dijon
Paprika-zalm en Hollandse garnalen soep
Pompoen-erwtensoep met gerookte schelvis
Romige courgettesoep met gamba’s limone
Thaise currysoep met Hollandse garnalen
Velouté van bloemkool met Hollandse garnalen
Venkelsoep met wilde zalm
Vissoep brodetto alla marchigiana
Wortel-pompoensoep met garnalen

De Hollandse Nieuwe kan weer gegeten worden. naast het bekende haring-happen, eventueel met uitjes en zuur, hebben wij, via Visrecepten.nl, een aantal speciale haringgerechten bij elkaar gebracht.

Bruschetta Amsterdam
Crunchy Herring
Dutch Herring Party
Dutch Treat
Dutchy Club Sandwich
Gemarineerde haring
Haring Hawaii Style
Haring in een jasje
Haring Tartaar met een Twist
Healthy Taco Twist
Hollandse Bowl
Hollandse Nieuwe met bietensalade
It’s A Wrap
Mexicolanda
Noordzee Sushi
Oooh La La Herring
Panini Olandesi
Salty Shooter
Smash The Herring
Sunny Herring Salad
Tartare Hollandaise
Urban Cleopatra


De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd. Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

Hollandse garnalen cocktail met sherrysaus, grapefruit en avocado
Hollandse garnalen en kabeljauw ovenpakketje
Hollandse garnalen en Thaise bouillon
Hollandse garnalen gratin met courgette en tomatensaus
Hollandse garnalen loempia
Hollandse garnalen met een kruidige sandwich van knäckebröd
Hollandse garnalen met een salade van gerookte krieltjes en zuurkool
Hollandse garnalen met een witlof- oesterzwamsalade
Hollandse garnalen met gegrilde knolselderij
Hollandse garnalen met gnocchi en gepofte paprikasaus
Hollandse garnalen met komkommer gazpacho
Hollandse garnalen met spaghetti
Hollandse garnalen met zilte bietensalade
Hollandse garnalen mousseline met tong en witbier
Hollandse garnalen paté
Hollandse garnalen risotto met champignons en saffraan
Hollandse garnalen saus met aardappelspaghetti
Hollandse garnalen sushi en wasabi mayonaise
Hollandse garnalen taco’s
Hollandse garnalen wrap

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.

++Mosselen koken basisrecept
+Mosselen Bretagne
+Mosselen España
+Mosselen Italia
+Mosselen Mediterranee
+Mosselen Nippon
+Mosselen Normandie
+Mosselen Português
+Mosselen Provençe
+Mosselen Sicilia
+Mosselen Thịy
+Mosselen Việt Nam
+Mosselen Vlaamse wijze
+Mosselen Zeeland
Bloody Mary soep met mosselen
Gegratineerde mosselen met spek
Gewokte Zeeuwse mosselen
Mosselbeignets
Mosselen arrabbiata
Mosselen gegratineerd
Mosselen in tomatensaus
Mosselen met bockbier en gerookte ham
Mosselen met room en cider
Mosselen met venkel en bospeentjes
Mosselen met witbier
Mosselen van de BBQ met kruidenboter
Mosselen van de BBQ met venkel en chorizo
Mosselmaaltijdsoep met tomaat
Mossel-vissoep de France
Pizza di Mare
Plaatpizza met mosselen en ansjovis
Zilte groenten