Wat is het verschil tussen een tortilla, burrito, fajita, taco en wrap?
Een tortilla is het basisproduct van een wrap, een taco en een burrito. Een tortilla is een hartige ‘pannenkoek’, die u in diverse groottes en soorten kunt kopen. Tortilla´s zijn er in twee soorten: Noord-Mexicaanse en Zuid-Mexicaanse tortilla´s. Het verschil tussen beide is het basisproduct: bloem bij de Noord-Mexicaanse tortilla en maïs bij de Zuid-Mexicaanse tortilla.
Het verschil tussen een wrap, een taco en een burrito zit hem voornamelijk in het opvouwen. Een burrito is oorspronkelijk een Noord-Mexicaanse tortilla, van bloem dus. Burrito’s worden dubbelgevouwen, net als taco’s. Taco’s kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden.
Omtrent taco’s bestaat een groot misverstand: iedereen denkt namelijk dat taco’s hard zijn. Natuurlijk kunt u in de supermarkt harde taco’s kopen, maar dat zijn Amerikaanse taco’s, een soort chips. De Mexicaanse taco’s zijn gewoon zachte tortilla’s, maïstortilla’s in dit geval.
Een wrap is een gevulde en opgerolde tortilla. Voor de vulling bestaan geen standaardregels: iedereen kiest gewoon naar eigen smaak en idee de vulling. Gehakt, kip, groentevulling, bonen en rijst zijn vaak de basis ingrediënten, die worden aangevuld met bijvoorbeeld tomaat, paprika, uitjes of kaas. Dan zijn er ook nog sausjes waarmee u de tortilla helemaal compleet maakt, zoals guacamole, chilisaus, avocadosaus of een tomatensalsa.
En dan is er nog de fajita, dat is een wrap met daarin vlees dat van een bepaald deel van de koe afkomstig is.
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit nagenoeg alle werelddelen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Indiase, Afrikaanse, Indonesische (Javaanse), Chinese, Nederlandse, Joodse, Portugese en Inheemse.
Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten kent; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden (fusie) waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere: roti, bami, pom, moksi alesi, moksi meti, Surinaamse nasi goreng, snesi foroe, losi foroe. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.
Ook de Caraïbische keuken reflecteert de geschiedenis van het Caraïbisch gebied en is een samengaan van Afrikaanse, Indiaanse, Chinese en Indische keukens. De traditionele keuken reflecteert vaak de slavenafkomst van de bevolking, in gefrituurde gerechten met als hoofdingrediënten goedkope producten uit het tijdperk van de slavernij zoals gezouten kabeljauw. De verschillende eilanden en landen maken hun eigenheid kenbaar in hun keuken door de toets van de koloniale overheid.