Brood is een basisvoedingsmiddel gemaakt door een deeg op basis van meel te bakken, te koken of te stomen. Sinds prehistorische tijden, en vooral na het ontstaan van landbouw, is brood een van de belangrijkste voedingsmiddelen in grote delen van de wereld. Er bestaat een grote verscheidenheid aan soorten brood. Hieronder een aantal recepten…
Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Wat in Nederland wordt gebracht onder noemer ‘tapas’ heeft niets met deze hapjes te maken, het zijn borrelhapjes waar een ‘buitenlands sausje’ overheen is gegoten.
Wat nog niet zo bekend is bij de supermarkt, op een enkel potje tomatensalsa na is… Bruschetta & Crostini
Voor bruschetta wordt groot landbrood gebruikt. Het beleg bij bruschetta is vaak salade, tomaat, kruiden of groenten. Bruschetta dient vaak als lunch of “late night bite”. De bruschetta wordt vooraf besprenkeld en gekruid en daarna gegrild.
Crostini wordt van kleiner brood, bijvoorbeeld stokbrood gesneden. De topping van crostini is fijn en uitgesproken. Crostini is als snack bedoeld. Crostini worden vooraf aan beide zijden geroosterd en daarna ingesmeerd met kruiden en olie.
Beide termen worden steeds meer door elkaar gebruikt. Beslis voor jezelf wat het wordt, een bruschetta of een crostini.