Uit de Gordel van Smaragd


De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast aan de Europese smaak. Er zijn veel verschillende gerechtencombinaties mogelijk zoals babi ketjap, rendang en sambal goreng. Daarbij kan kroepoek, atjar en seroendeng geserveerd worden om het een rijsttafel te maken. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië.

Bij de combinatie van gerechten wordt gezocht naar evenwicht. Tegenover een zoet gerecht plaatst men een zuur gerecht, tegenover een vet gerecht een niet-vet gerecht. Een rijsttafel moet volgens sommigen uit minimaal 44 en volgens anderen 40 gerechten bestaan. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op een heilig getal. Wanneer een rijsttafel minder gerechten bevat zou er gesproken worden over een mini-rijsttafel.

Meer informatie over de RIJSTTAFEL
SMAAKMAKERS
V Atjar met bloemkool, wortel en taugé
V Citroen en korianderdressing
V Sambal badjak
V Sambal manis
V Sambal oelek
V Sambal met pinda’s
V Saté marinade
V Saté saus
BIJGERECHTEN
Ayam indonesia
Ayam panas dari oven
Ayam pangang
Daging bulat dengan mentega dan santan
Indische gehaktballetjes
Indische hamlapjes
Indonesische Babi ketjap
Indonesische lemper met ayam
Indonesische rendang
Javaans draadjesvlees
Javaanse gehaktrolletjes
Loempiaatje met mie en garnalen
Saté ayam met cashewnotensaus
Saté ayam met honingsalsa
Saté babi dengan kacang
Saté babi ketjap
Saté babi met pindasaus
Saté manis daging
Saté udang met chilisaus
V Assinan
V Bal sayur
V Exotische rijstsalade met fruit en kokos
V Gado gado met pindadressing
V Gele fruitsalade met gember
V Gestoomde groenteloempia’s met chilidip
V Nasi koening
V Roedjak manis
V Sajoer boontjes met kokos
V Sajoer djawa
V Sajoer lodeh
V Sambal goreng telor met toemis boontjes
V Sambal goreng telor
V Sup kacang karo ubi jalar
V Vega-saté met gebakken uitjes en sesam
HOOFDGERECHTEN
Ayam panas dengan kerupuk udang
Ayam semur
Babi pangang
Bacon dalam kecap
Bami goreng met ham en gebakken ei
Bami met gehaktballetjes
Bami met oosterse groenten en runderreepjes
Bami speciaal met sugarsnaps en ananas
Bamisoep
Fillet babi dengan kari sayuran dan kacang
Gehaktballetjes met pinda’s en wokgroenten
Gulung daging jawa
Ikan ritja ritja
Indische huzarensalade
Indische saté
Kerriesoep met rijst en spekjes
Ketjapkarbonades met nasi en sambalboontjes
Makarel dalam sambal kecap
Mie met komkommerroerbak en garnalen
Mie met paksoi en hete kip
Miesoep met garnalen en limoen
Miesoep met garnalen en rosbief
Miesoep met kip en peultjes
Miesoep met paksoi, ham en omeletrolletjes
Nasi goreng compleet
Nasi goreng dengan udang dan babi
Noedels met oosterse groentemix
Pikante gehaktomelet met gebakken rijst
Pittige gehaktballen met gebakken mie
Rendang ayam
Rendang met nasi koening
Rendang
Salade van bami, kruiden en gerookte kip
Saoto-soep
Saté met mango-muntsaus en gebakken rijst
Semur indonesia
Soep van kokos met noedels en kip
Soto ayam
Sup bakso
Wokmie met biefstuk, gember en oestersaus
V Gado gado-bowl met krokante tofu
V Gado gado-salade
V Gebakken mie met sugarsnaps en pikante tofu
V Kerriesoep met rijst
V Nasi goreng vega
V Nasi met tempeh
V Sambal goreng tempé met boontjes en gele rijst
V Sperziebonen met tofudressing en noedels
V Sup kari pedas
V Telor boemboe bali
V Telur dalam tomat
NAGERECHTEN
Z Es kelapa muda
Z Klepon
Z Roti kukus
Z Spekkoek