Als men het in Frankrijk over een terrine heeft kunnen ze het hebben over de vorm waar je de terrine in maakt maar ook over het gerecht de terrine zelf. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm met aan weerszijde handvatten en vaak heeft het ook een deksel. Die deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.
Het verschil tussen die twee zit hem ook al in de naam namelijk terrine komt van het woord terre. Terre betekent aarde en een terrine is dus ook vaak gemaakt van vuurvast aardewerk. In het woord paté zit het Franse woord pâte wat deeg betekent. De klassieke terrine bestaat meestal uit vlees, wild en gevogelte met kruiden, sterke drank en is omhuld met spek. Vaak was aan het deksel van de terrine al te zien waar de terrine van gemaakt was, door het deksel de vorm te geven van bijvoorbeeld een kip of een konijn.
Tegenwoordig worden er steeds meer terrines gemaakt van vis, schaaldieren en groenten. Deze zijn dan vaak omhuld met gelei.