Blini’s zijn Russische pannenkoekjes van boekweitmeel, die met een hartige vulling (zoals kaviaar) worden gegeten. In het zuiden van het Duitse taalgebied zijn Pfannkuchen ook wel bekend als Palatschinken (met klemtoon op de i, ontleend aan het Hongaarse palacsinta, afkomstig van het Latijnse placenta: “koek”). Ze zijn dunner en fijner dan de gangbare pannenkoeken en worden in Oostenrijk (Palatschinken), Tsjechië (palačinky), Slowakije (palačinky), Hongarije (palacsinta), Roemenië (plăcintă), Moldavië en op de Balkan zowel hartig als zoet gevuld gegeten.
De Franse crêpe is een flensje, een dun soort pannenkoek, zoals in crêpe Suzette. Vooral in Limousin, Bretagne en het noorden van Frankrijk bestaat er een rijke traditie van pannenkoeken, galettes en tourtous.
In de Verenigde Staten is de pancake een luchtig schijfje van 5 tot 10 cm diameter dat dankzij rijsmiddelen 1 à 2 centimeter dik is. Ook maakt men wel gebruik van karnemelk in plaats van melk. Deze worden als ontbijt gegeten met iets zoets als ahornsiroop (maple syrup).
De okonomiyaki is een Japanse pannenkoek.
Een tortita is een opgerolde pannenkoek met vulling van Mexicaanse en/of Spaanse oorsprong.
De baghrir uit de regio Maghreb, lijkt op een pannenkoek, maar hierbij wordt geen melk als ingrediënt aan toegevoegd.
De 3e vrijdag van maart is het Nationale Pannenkoekdag.
Crêpes en flensjes met een hartige vulling zijn voorgerechten.
Crêpes en flensjes met een zoete vulling zijn nagerechten.