Aardappelpannenkoekjes zijn een lekkere en eenvoudige manier om aardappelen eens op een andere te gebruiken in de keuken. De kleine pannenkoekjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht en smeuïg aan de binnenkant. Ze zijn ook erg veelzijdig, want je kunt ze op verschillende manieren eten, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Je kunt ze serveren als bijgerecht bij een stukje vlees of vis. Maar ze kunnen ook worden gegeten als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met wat gebakken spekjes, ui en champignons erbij. Wat dacht je van aardappelpannenkoekjes als ontbijt, met een gepocheerd ei erbovenop en wat Hollandaisesaus? Of serveer de pannenkoekjes bijvoorbeeld met wat zure room en gerookte zalm erop. Een andere leuke manier om aardappelpannenkoekjes te serveren, is door ze als hapje te serveren tijdens een feestje of borrel. Ook dan is de versie met gerookte zalm en zure room heerlijk. En wat dacht je van aardappelpannenkoekjes met wat geraspte kaas eroverheen gesmolten?
Welke aardappels zijn geschikt?
Om aardappelpannenkoekjes te maken kun je het beste licht kruimig kokende aardappels gebruiken. Een ras als Bildstar, Bintje, Santé of Première is heel geschikt. Je kunt alle soorten aardappels gebruiken die je ook kunt gebruiken om zelf verse friet te snijden. Heel kruimige aardappels bevatten te veel zetmeel en bruinen te snel bij het bakken, in vastkokende aardappels zit teveel vocht en die hebben daardoor weer moeite om mooi te bruinen. Daarnaast wil je niet te veel vocht in de aardappels, want dan vallen de pannenkoekjes uit elkaar.
Behalve van gewone aardappels kun je ook aardappelpannenkoekjes maken van zoete aardappels en van andere groenten die je kunt raspen, denk aan wortels of winterpeen, maar ook courgette of koolraap zou kunnen. Uiteraard kun je ook groenten combineren, of aardappels met groente combineren. Het is wel belangrijk om zoveel mogelijk vocht uit de groenten te drukken. Je leest bij de bereidingsinstructies van het recept een tip hoe je dat kunt doen.
Je kunt dit gerecht niet van tevoren maken. Je maakt het aardappelbeslag en daarna bak je direct de aardappelpannenkoekjes en serveer je ze ook meteen. Tenslotte zijn ze warm en knapperig het lekkerst.