Bruschetta & Crostini

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

Wat in Nederland wordt gebracht onder noemer ‘tapas’ heeft niets met deze hapjes te maken, het zijn borrelhapjes waar een ‘buitenlands sausje’ overheen is gegoten. 

Wat nog niet zo bekend is bij de supermarkt, op een enkel potje tomatensalsa na is…

Voor bruschetta wordt groot landbrood gebruikt. Het beleg bij bruschetta is dit vaak salade, tomaat, kruiden of groenten. Bruschetta dient vaak als lunch of “late night bite”. De bruschetta wordt vooraf besprenkeld en gekruid en daarna gegrild.

Crostini wordt van kleiner brood, bijvoorbeeld stokbrood gesneden. De topping van crostini is fijn en uitgesproken. Crostini is als snack bedoeld. Crostini worden vooraf aan beide zijden geroosterd en daarna ingesmeerd met kruiden en olie.

Beide termen worden steeds meer door elkaar gebruikt. Beslis voor jezelf wat het wordt, een bruschetta of een crostini.

PDF van deze hapjes:
V Met aubergine
V Met avocado en kerstomaatjes
V Met blauwe kaas en rode wilde bessen
V Met brie en champignons
V Met brie en rode biet
V Met cavolo nero en bonen
V Met druiven en walnoot of perzik en amandel
V Met gegrilde groenten
V Met gegrilde paprika
V Met geitenkaas en abrikoos
V Met gemarineerde aardbeien, gorgonzola, basilicum en pecannoten
V Met gemarineerde aardbeien
V Met geroosterde tomaat
V Met geroosterde tomaten met ricotta of feta
V Met gorgonzola-boter
V Met groene asperges en geitenkaas
V Met komkommer en feta
V Met mozzarella en gepofte kerstomaatjes
V Met paddenstoelen-tapenade
V Met pompoen
V Met rode biet en geitenkaas
V Met skyr, frambozen en munt
V Met tomaat, feta en olijven
V Met tomaatjes, ricotta en balsamico
V Met tomaten en basilicum
V Met tomaten, basilicum en Parmezaanse kaas
V Met tricolore tomaatjes en balsamico siroop
V Met tuinbonen en munt

PDF van deze hapjes:
Met avocado en ham
Met bacon en champignon-ricotta
Met biefstuk en balsamico crème
Met brie en rauwe ham
Met burrata, prosciutto en vijgen
Met carpaccio en truffelmayonaise
Met carpaccio
Met coppa di Parma en pomodori-tomaten
Met geitenkaas, vijgen en parmaham
Met kip en puntpaprika
Met ricotta en ham
Met roompaté, gegrilde groene aspergetips en een zoetzuur uitje
Met rundvleescarpaccio en salsa verde
Met salami en tallegio
Met salami en tomaat
Met serranoham
Met spinazie spread en parmaham
Met tuinbonen en parmaham
Met tuinkerspesto en mortadella
Met vijgenbrood, gegrilde pompoen, wildpaté en paddenstoelen
Met waldorfsalade en gerookte kip

PDF van deze hapjes:
Met ansjovis en kerstomaatjes
Met ansjovis en paprika
Met coquilles
Met gemarineerde paling
Met gerookte zalm en kappertjes
Met haring – Amsterdamse stijl
Met haring en gemarineerde rode ui
Met haring en paprika
Met Hollandse garnalen
Met huisgemaakte makreelsalade en peer
Met inktvis
Met makreelmousse en dragon
Met sardine-olijventapenade
Met tonijn – Niçoise stijl
Met tonijnsalade
Met zalm en roomkaas